Skydda det du är rädd om!

Trodde du att det var kört för dina gamla trötta utemöbler?
Är du orolig att trallen på din nylagda altan ska gå samma öde till mötes
efter några hårda och blöta vintrar? Lugn, såväl det gamla som nya träet
kan hållas nytt och fint i många år om du bara tar hand om det på rätt sätt.
så att du kan njuta av frisk luft i de kommande ljumma vårkvällarna.
Visste du att träet bör ha max 20 procent fukthalt när det oljas in? Ett vanligt misstag är att man har lite för bråttom med att olja in sitt trä. När första solstrålarna på våren kommer och man vill göra i ordning sina uteplatser är det fortfarande för tidigt att olja eftersom träet fortfarande har fukt i sig. För bästa effekt bör man alltså vänta till det har varit varmare väder under en längre period så att träet torkat.

Träolja med pigment
Beroende på vad man valt att bygga med för träslag måste man ibland vänta ett år innan man oljar första gången. Kom gärna in och rådfråga oss på Bygma om vad som gäller för ditt material. Det kan också vara bra att titta lite extra på de olika egenskaperna när man väljer träolja. Yuniks Träolja Plus är väldigt dryg och går även att få pigmenterad.
– Den har också ett uv-filter, vilket gör att den står emot solens nedbrytande strålar bättre än vanlig olja. Den motverkar även sprickbildning. Glöm inte att alltid ta en trasa och torka bort den olja träet inte sugit upp efter tjugo minuter, säger Johan Klintemo hos Yunik.

En trend man kan se just nu är att allt fler väljer att färga in sin trall så den smälter in i omgivningen. Träolja Plus går att få i de flesta kulörer. Mest populärt är det med olika nyanser av grått. – Utöver vanligt tryckimpregnerat går oljan även att använda till exotiska träslag. Akacia kan till exempel få nytt liv när man använder den pigmenterade oljan, berättar Johan Klintemo.

När gammal trall ska bli ny
Utöver olja kan det också vara bra att ha någon form av rengöring. Vill man bara tvätta rent är Yuniks Målartvätt bra. Den varken bleker, fräter eller sliter på virket. – Vill man däremot göra om en gammal trall ­eller utemöbler från början, när man egentligen tror att det är kört – då kan man använda Yunik Trallrent. Den tar bort all gammal träolja så att man får en helt ren och obehandlad yta som går att behandla från början, förklarar Johan Klintemo.