Storsatsning på kärnverksamhet

Vi satsar på kärnfuru som ett hållbart och miljövänligt alternativ till det impregnerade virket.
Bygma värdesätter material som är naturligt hållbara.
Kärnfurutrall är ett mycket gott exempel på en sådan produkt. Den norrländska tätvuxna furan gör trallen hård, formstabil och slitstark. Kärnfurun görs av den innersta och hårdaste virkeskärnan. Den kräver ingen behandling eller inoljning eftersom veden är rik på naturliga impregneringsämnen.

Det är en produkt som sticker ut på flera bra sätt. Mycket för att det är en inhemsk, lokal produkt med norrländsk råvara och där man som kund förstår bara på namnet vad det är för något. Den är helt obehandlad, vilket efterfrågats av både arkitekter och privatpersoner. Och det faktum att den kräver minimalt underhåll gör den till ett mycket bra miljöalternativ.
Den bör dock underhållstvättas varje år för att undvika oönskad påväxt av alger och dylikt.
Du kan också behandla trallen med olika träoljeprodukter eller Sioo:x träskyddsbehandlingar som är en vattenbaserad miljöanpassad produkt baserad på kisel-kalium för en naturlig förening med träet.

Tryckimpregnerat vanligast
Nästan 90 procent av allt trallvirke som säljs idag är tryckimpregnerad furu. Det är, och har varit ett jättebra sätt att öka hållbarhet på furubrädor. Men nu finns det alternativ och det är viktigt att visa på det. Kärnfuru går att jämföra med lärken som är relativt populär på marknaden. Men furan har en naturlig beständighet i kärnan som är extra värdefull.

Så blir det naturligt impregnerat
Kärnved är den del i trädet som inte längre används för att transportera vatten till tallens krona.
För att skydda kärnveden mot röta och andra angrepp impregnerar tallen själv veden med hartsämnen, vilket gör kärnveden rik på naturens egna impregneringsämnen. Det tar 30–40 år innan kärnveden börjar att bildas. Ju äldre träd desto större andel kärnved. Det är bara trä, inget annat. Så enkelt är det. Av det sågas och hyvlas stocken till en vacker och hållbar trallbräda.

Bättre blir det inte!
Vi på Bygma ser positivt på kärnfuru, eftersom det är ett material som stämmer bra med våra tankar kring hållbarhet för både miljö och material. Därför är vi stolta över att kunna erbjuda kärnfuru som en given del av vårt sortiment.